Zoran Županić biografie

Tussen fantasie en de werkelijkheid Zoran Županić, autodidactisch schilder uit Ðakovo, Kroatië, schept al 20 jaar zijn werken met olie op doek. In die surrealistische wereld probeert hij de waarachtige betekenis van het bestaan te doorgronden. We zullen samen met hem trachten het antwoord te krijgen op de vraag: “Moeten de dingen er altijd zo uitzien zoals wij gewend zijn om die te zien?”

Kunstschilder Zoran Županić werd op 9 januari 1960 in Kroatië te Đakovo geboren, waar hij nog steeds woont en werkt. Hij heeft door de jaren heen in verschillende plaatsen tentoonstellingen gehouden, in Varaždin, Osijek, en Đakovo te Kroatië, Lithoijen te Nederland en in Montreal te Canada.

In de brede context van zijn werken is het mogelijk elke fase van zijn ontwikkelingen te volgen. In het begin koos hij klassieke thema’s en een voor de hand liggende benadering, maar al experimenterend geeft hij zijn werken meer en meer een eigen gezicht. Nadat Zoran Županić verschillende technieken heeft uitgeprobeerd, blijft hij trouw aan de techniek olie op doek. In zijn nieuwere werken verbindt hij werkelijke met het onwerkelijke. Hij is beland bij het surrealisme.

In zijn kleurritmes domineren geheimzinnige kleuren. Het licht in zijn werken is meestal getemperd en bijna onecht. Dat wekt de indruk dat zijn schilderwerk “Het negatief is van de werkelijkheid ofwel dat de werkelijkheid het negatief is van zijn werken”. Met de onverwachte hoeken en de kleuren die wij niet verwachten bij zijn objecten, blijft hij ons steeds weer verbazen en laat ons tegelijkertijd nadenkend achter. Zo dromend en scheppend van allerlei werelden die zich ergens achter de starre realiteit bevinden, laat hij ons de vraag stellen: wat is de werkelijkheid, wat is de fantasie en waar is de grens tussen die twee werelden? Een ding is zeker, als de grenzen al existeren, Zoran Županić gelooft dat de tijd aangebroken is om die grenzen te overwinnen en te overtreffen.

DOWNLOAD BIOGRAFIE

Copyright © 2005-2020 Županić Županić All Rights Reserved. Design by PUP webdesign

Please publish modules in offcanvas position.